TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE Truskawki są jednym z ulubionych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE

 

Nie tylko cudownie smakują, ale i mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Niektóre z pomoce jakie wykonywa jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
mają służenie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety produkty też mogą być również szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to idealne źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wybiera się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (płaci za dobre działanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i zwiększa pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywny czerwony kolor).

Truskawki to w 90% woda, wśród której produkty zawierają dużo błonnika, węglowodanów i białka. Stanowią znacznie mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Rację ta powstaje z ochronnego działania produktów na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale również zmianami poziomu cukru we naturze.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki tworzy życie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a też powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na niezmiennym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa też na rozwój liczby antyoksydantów we natury, tym tymże wzmacnia układ immunologiczny. Elementy te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału także nowych chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie i pracę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają swój system z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno traktowany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obowiązującemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz szerokiej ilości witaminy C, ułatwia zmienianie tego elementu. Dlatego zajmuje się wegetarianom także osobom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno wtedy żyć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole występujące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i zapoznawania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co jest wyjątkowo ważne w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą zawierać nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia potrafi istnieć poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zgromadzone w truskawkach mogą przyczyniać się do stworzenia reakcji alergicznych i rozwijać bóle głowy. Ważne jest, by przyciągać opinię na pochodzenie owoców, przekonuje się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą tworzyć uczulenia.

Niektórzy mogą posiadać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie wykorzystuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na maksymalną ich ilość w zyskach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie reklamuje się ich życia osobom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo publiczne także dużo modne w rodzimym regionie, sezon zakłada się pod koniec maja i trzyma przez cały czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo wykorzystać w kuchni na niezliczone klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do codziennej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

0 0 votes
Daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments